'Oss' er meg, mamma Hilde, og min datter, Marie. Vi bor landlig til i en leilighet i Lier utenfor Drammen. Sammen med oss bor Yorkshire Terrieren Vida, Perserkastraten Harry og Hellig Birmaene Luna, Remus og Milla. Hos oss er dyrene familiemedlemmer på lik linje med oss. Du kan bli bedre kjent med de firbente på deres respektive sider.

Jeg hadde katt da jeg var liten, en vakker sort huspus, og var også innom en hel rekke andre kjæledyr i oppveksten som kanin, marsvin, rotte, undulat og gullfisk. Når jobben tok meg til Kirkenes på egen hånd var det ikke lenge før Giggsy, en nydelig huspus med enorm personlighet, flyttet inn.

Min første birma, Copper von Rist(N), ble kjøpt i 1996. En katteutstilling i Kirkenes ble mitt første møte med rasen, og det var kjærlighet ved første blikk. Copper var en litt sjenert fyr, supersnill og god, men veldig forsiktig.

Ønsket om en kjæreste til han dukket opp ganske raskt, og jeg begynte å lete. Til slutt fant jeg henne, S*Dorokattens So Pretty, eller Pillan som hun ble kalt til daglig, hos oppdretter Dorothé Larsson i Östersund. Jeg kan aldri få takket nok for at Dorran etter litt tids vurdering bestemte seg for å selge henne til meg. Pillan var min baby fra første sekund, og hun ble stammor i oppdrettet.

Takket være Pillans oppdretter og Elisabeth Torgersen (av Adelsten), som jeg også ble kjent med gjennom kattene, våget jeg meg til å søke stamnavn og begynne å planlegge kull. Disse to damene ble mine mentorer og er den dag to av mine nærmeste venner. Stamnavnet (N)Almighty ble godkjent i NRR 20/5/1997.

Pillan og Copper fikk et kull sammen før han ble kastrat. Fra dette kullet ble en deilig brunmasket jente,  Alba, værende.

Copper var med på et par utstillinger, men han var alt for blyg til å synes det var noe gøy, så da fikk han slippe. Giggsy, Pillan og Alba dermiot synes det var gøy å vise seg fram, så det ble mange turer rundt i de nordlige deler av Norge og Sverige.

Jeg drev aldri noe stort oppdrett, men det ble noen birmakull opp gjennom årene, og også et par Perser/Exotic-kull etter S*Kissekattens Miracle Almighty.

Marie ble født i 2001 og er vokst opp med både våre voksne damer og deres kattunger.

I 2005 flyttet vi til leiligheten vi bor i nå, og Giggsy, Pillan, Alba og Bomba (også et Pillan barn) var med på lasset. Jentene våre begynte å bli modne for pensjon, og avgjørelsen om å legge oppdrettet på is for en periode ble tatt.

Vi var heldige og fikk beholde dem lenge. Pillan ble 16 1/2, Giggsy og Alba 15 og Bomba 14 år gamle før de forlot oss. Tomrommet de etterlot seg var enormt, og ingen av oss var helt klar for en ny Birma helt med en gang. Det føltes feil å skulle 'erstatte' en av våre kjære, det ville ikke vært riktig hverken for oss eller en ny pus.

Det siste halve året Bomba levde fikk hun en ny lillebror. Yorkien Vida flyttet inn. Hun synes nok den nye 'kattungen' var svært uoppdragen, og forsøkte det beste hun kunne å oppdra han. For Vida ble derfor savnet av 'reservemamma' stort når hun forlot oss, og den dag i dag har han et eget hjerte for Birmaer, han bare MÅ susse på dem når han møter dem.

Vida's oppdretter, vår gode venninne Elisabeth, hadde tilfeldigvis en liten blå golden perserkattunge på den tiden, og snill som hun er, fikk vi han av henne. Harry og Vida ble bestevenner, det er de den dag i dag.

Alba og Marie hadde et helt spesielt bånd, og hun var fast bestemt på at en gang i fremtiden skulle hun ha en brunmasket Birma. Mot slutten av 2015 begynte vi å titte på annonser, det var liksom noe som manglet i hjemmet. Vi trengte ikke lete lenge, og etter en periode hvor Anne Gro Bråthen måtte finne seg i hyppige besøk ble Luna ((N)Fyttikattas Blackstar) med oss hjem.

Luna er vår nye start på oppdrettet. Vi var så heldige å få komme på besøk til Atle Aarkvislas vakre brunmaskede hannkatt Mocco, og 25/08/2017 ble hun mamma til vårt første kull siden oktober 2004. En oppgave hun klarte helt strålende.

Sommeren 2018 fikk også Hilde oppfylt sin drøm om en ny padde, da Milla flyttet hjem til oss. en katt hun forøvrig hadde 'siklet' på siden de første bildene ble lagt ut. Opprinnelig skulle hun gjøre italiener av seg, men da det ikke ble noe av var det ikke mange sekundene betenkningstid som skulle til før vi hadde fått oss ny katt. Millas oppdrettere Tove & Jan er to mennesker vi setter umåtelig stor pris på og som vi er veldig glad for å ha fått i livene våre.

Utstillinger er noe vi begge liker. Det vi koser oss aller mest med er den sosiale biten, å reise på tur sammen med, eller for å treffe, gode venner. På de norske utstillinger Norske Birmavenner er tilstede finner du som oftest Hilde i standen. Marie finner du i hvit assistentfrakk, hun har nok en liten drøm om en dag selv å bli dommer.

Vi tar også del i det organiserte kattelivet: Hilde er sekretær i Webk@tten (katteklubben vi tilhører) og i Norske Birmavenner. Marie er styremedlem & webmaster i og Webk@tten redaktør & webmaster i Norske Birmavenner.

Vi kommer fortsatt ikke å drive noen storskala oppdrett, men dersom du synes vår familie høres koselig ut, eller du kunne tenke deg å høre mer om våre planer framover, hører vi gjerne fra deg. Ingen katter blir solgt uten at vi har møtt kjøper ansikt til ansikt.

Hilde & Marie

Hilde har gjennomført og bestått NRRs diplomeringsoppgave for oppdrettere

Hilde har gjennomført og bestått Pawpeds kurs G1 & G2

Link til Maries egen fotoblogg, hvor Vida også har sitt eget 'hjørne' finner du på toppen av denne siden.

Share this page